ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ "ІНВАСПОРТ"
м.Чернігів, вул.Шевченка,61, індекс 14035. ПН-ПТ з 8.00 до 17.00.
Телефони: +380462 613-052, +380462 613-053, e-mail: chernigovinva@ukr.net.
Керівник: ЛИТВИНЕЦЬ АНДРІЙ МИКОЛАЙОВИЧ (+380504650422)

КЗ "ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСНА ДЮСШ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ"
Керівник: ПІТЕЛЬ ОЛЕКСАНДР ЮРІЙОВИЧ (+380938485536)

10:03
У Верховній Раді обговорено питання дотримання прав людей з інвалідністю

 

   Відбулася онлайн-конференція на тему: «Інклюзія та права людини». Захід було приурочено до Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю, який у світі щорічно відзначається 5 травня для привернення уваги суспільства до проблем людей з інвалідністю.

    Учасники обговорили перспективи та виклики у сфері інклюзії, законодавчі ініціативи, діяльність обласних ресурсно-інклюзивних центрів, питання інклюзії в освіті, доступності інфраструктури тощо.

   Заступник голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Неллі Яковлєва зауважила, що права людей з інвалідністю порушуються частіше, але вони повинні мати право на безкоштовну освіту, працю, доступ до інфраструктури. Вона нагадала, що у 2020 році Україна приєдналася до міжнародної ініціативи «Партнерства Біарріц», одним із завдань якої є відсутність обмежень за будь-якими ознаками та створення інклюзивного простору.

   Неллі Яковлєва додала, що 14 квітня 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору до 2030 року, також створено Раду безбар’єрності, до складу якої увійшов голова Комітету Дмитро Лубінець.

   «Інклюзія - це довготривалий процес. Він не є одномоментним, це питання часу та постійного вдосконалення наявних практик», - зазначила Заступник голови Комітету.

   Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, народний депутат України ІІІ-VІІ скликань Валерій Сушкевич зазначив, що це день протесту проти дискримінації прав людей з інвалідністю.

«Сьогодні перше завдання - не погіршувати законодавство у сфері забезпечення прав людей з інвалідністю, друге - забезпечити реалізацію прав на практиці та підготувати нові законодавчі ініціативи. Надзвичайно важливо залучати усі комітети Парламенту до цієї роботи», - підкреслив Валерій Сушкевич.

   Учасники заходу наголосили на необхідності посилення просвітницької роботи з питань інклюзії. Керівник Інформаційного управління Апарату Верховної Ради Тарас Пастушенко повідомив, що Управління надалі ініціюватиме проведення тематичних круглих столів, конференцій з цих питань і буде залучати до цієї роботи профільні комітети.

   Експерт Леся Миськів акцентувала на реалізації інклюзії в закладах освіти. Вона відзначила прогрес у цьому питанні після внесення змін до законодавства про освіту в 2017 році. «Сьогодні близько 20 тисяч дітей з інвалідністю перебуває в реальній інклюзії, тоді як ще п’ять років тому було залучено лише п’ять тисяч дітей. Це позитивні зміни. Гострою проблемою є недостатня просвітницька робота щодо алгоритму з питань інклюзії. Законодавча база є, але потрібно її якісно впроваджувати», - зазначила експерт.

   Волонтер Антон Дубішин, який очолює громадську організацію «Особлива команда», розповів про роботу організації та окреслив ключові проблеми людей з інвалідністю.

   Під час заходу презентовано відео-екскурсію про історію Парламенту та створення безбар’єрного простору в будівлі Верховної Ради.

Джерело: https://naiu.org.ua/u-verhovnij-radi-obgovoreno-pytannya-dotrymannya-prav-lyudej-z-invalidnistyu/?fbclid=IwAR2AC5NqGiW5Sc6z1MU7kvWpIkOcgEn5-R3Ii8bq83UDqYO0ZL2He0id3Rw

Переглядів: 111 | Додав: ekaterina_7777 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0