ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ "ІНВАСПОРТ"
м.Чернігів, вул.Шевченка,61, індекс 14035. ПН-ПТ з 8.00 до 17.00.
Телефони: +380462 613-052, +380462 613-053, e-mail: chernigovinva@ukr.net.
Керівник: ЛИТВИНЕЦЬ АНДРІЙ МИКОЛАЙОВИЧ (+380504650422)

КЗ "ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСНА ДЮСШ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ"
Керівник: ПІТЕЛЬ ОЛЕКСАНДР ЮРІЙОВИЧ (+380938485536)

11:49
Альбом безбар’єрних рішень

· 

   В межах ініціативи Олени Зеленської спільно з Міністерством розвитку громад та територій України, компанією Big City Lab та громадською організацією «Безбар’єрність» працюєм над Альбомом безбар’єрних рішень!

 Альбом стане детальним та зрозумілим керівництвом по створенню цілісного, доступного і динамічного життєвого простору. Він, зокрема, міститиме аналіз стану міського середовища та норм, які регламентують безбар’єрні рішення. Керівники міст, ОТГ, селищ, архітектори громад, будівельні компанії, проєктувальники та кожен, хто захоче збудувати дружній для людей простір, зможе знайти у Альбомі конкретні приклади, схеми та ілюстрації, як це зробити.

 Команда дослідників наразі працює над вивченням користувацького досвіду передовсім представників маломобільних груп, які найчастіше стикаються з незручностями під час пересування. Адже, якщо громадський простір стане комфортним для них, він стане безбар’єрним для всіх. У фокус-групових дискусіях вже взяли участь батьки з дітьми до 6 років, батьки дітей з аутизмом, люди старшого віку, особи з порушеннями зору, слуху, опорно-рухового апарату.

    Багато бар’єрів, які заважають доступності міського простору, можуть бути зруйновані без серйозних архітектурних змін. Наприклад, не потрібно змінювати архітектурне планування, щоб зробити тротуари вільними від припаркованих автівок, а зупинки громадського транспорту – від розташованих торгових кіосків. В той же час, за словами учасників фокусованих обговорень, це суттєво змінить кількість бар’єрів для маломобільних груп. Зменшення гучності вуличної реклами дозволить людям з вадами слуху краще орієнтуватися у просторі. Зниження яскравості освітлення та більш стримані кольори, наприклад, на дитячих майданчиках, підвищать рівень психологічного комфорту для дітей з аутизмом. Дозвіл на перевезення велосипедів у громадському транспорті сприятиме мобільності велосипедистів.

 Також часто бар’єри існують не через брак елементів доступності, а тому, що вони неправильно розміщуються чи використовуються. Наприклад, тактильна плитка, яка має допомогти у пересуванні містом людям з порушенням зору, за їхніми власними спостереженнями, лише у 20% випадків покладена правильно, тож не всюди виконує свою функцію.

  Під час фокус-груп учасники, які є маломобільними, підкреслювали, що планують свої маршрути більше з урахуванням зручності, ніж витраченого на дорогу часу. Зокрема, доводиться обирати той громадський транспорт, в парку якого є низькопідлогові машини. Але і тут людину можуть спіткати бар’єри: якщо водій низькопідлогового автобуса зупиниться далеко від тротуару, в нього неможливо буде потрапити і доведеться чекати наступний.

  Батьки маленьких дітей звертають увагу на брак доступних вбиралень, обладнаних пеленальними кімнатами, у публічних місцях.

  Інсайти, отримані за результатами фокус-груп, стануть фундаментом для подальших досліджень. Наступними кроками у роботі над Альбомом безбар’єрних рішень стануть аналіз діючих будівельних нормативів, проведення експертних інтерв’ю з архітекторами та проектувальниками, вивчення міжнародного досвіду і систематизація отриманих результатів.

  Альбом безбар’єрних рішень створюється в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Розробниками альбому виступає компанія Big City Lab спільно з Міністерством розвитку громад та територій України та громадською організацією «Безбар’єрність» за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії. Аналітичну підтримку етапу досліджень здійснює ГО «Урбанина».

Джерело: https://www.facebook.com/bbu.org.ua/

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

Переглядів: 106 | Додав: ekaterina_7777 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0